Ptáci žerou a chladí

27.11.2016
Albatros stěhovavý (Diomedea exulans), jeden ze zástupců početné čeledi albatrosovitých (foto autor: Mark Jobling –http://en.wikipedia.org/wiki/Image:070226_wandering_albatross_off_Kaikoura_3.jpg, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2144108).

Drobné úlomky doslouživších plastových výrobků plavou v hojném počtu ve všech oceánech světa. Nepřekvapí proto, že je mořští ptáci i jiní živočichové občas pokládají za potravu a spolknou je. Buřňáci (čeleď Procellariidae) a albatrosi (čeleď Diomedeidae) je pojídají tak hojně, že se jim v žaludku ukládá nebezpečné množství plastových úlomků. Jsou pro ně totiž velmi obtížně stravitelné. Podle výzkumů a experimentů, které provedl Matthew S. Savoca a Gabrielle A. Nevitt spolu s dalšími kolegy z University of California v Daviesu, za to může jejich dobrý čich. Trubkonosí (řád Procellariiformes), kam patří jak buřňáci tak albatrosi, na rozdíl od ostatních ptáků mají dobrý čich. Kromě jiného jim pomáhá pomocí typického zápachu dimethylsulfidu CH3SCH3 při vyhledávání planktonu, kterým se kromě rybek a dalších živočichů živí. V mořích narazíme nejčastěji na polyethylenové a polypropylenové úlomky, protože jde o nejvíce užívané plasty. Zároveň je v mořské vodě velmi rychle osídlí mikroorganismy, jež produkují rovněž dimethylsulfid. Při honbě za potravou buřňák nebo albatros snadno spolkne plast v domnění, že jde o chutné sousto. Na obrázku vidíme albatrosa stěhovavého (Diomedea exulans), jednoho ze zástupců této početné čeledi (foto autor: Mark Jobling –http://en.wikipedia.org/wiki/Image:070226_wandering_albatross_off_Kaikoura_3.jpg, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2144108).

Bez přestání slýcháme o všem, co našich planetu skutečně nebo údajně ohřívá. Oproti tomu mořští ptáci ji ochlazují. Ukazují to výzkumy aa J.R.Pierce z Dalhousie University v kanadském Halifaxu a jejich dalších kolegů i z University of Toronto. Obrovské kolonie mořských ptáků v polárních končinách planety produkují velké množství trusu, jehož rozkladem se uvolňuje amoniak NH3. Jeho reakcí s vodou a sirnými sloučeninami z oceánu vznikají ve vzduchu aerosoly. V polárním létě kvůli tomu vzrůstá oblačnost, která zastiňuje povrch Země, čímž ho ochlazuje.

26.3.2020: Správně mikroby a řasami pěkný pokrytý zamřelý kousek plastu zmate i želvu. Klidně ho zbodne a pak ji tíží v žaludku. „Překvapilo nás, že želvy reagovaly na pach porostlých plastů jako na své obvyklé jídlo. Prokázali jsme, že želvy přitahuje nejen vzhled, ale i pach plastového odpadu,“ vysvětluje první autor publikace Joseph B. Pfaller z University of Florida v Gainesville. Rozsáhlé plastovým odpadem pokryté plochy v Tichém oceánu by želvy mohly mylně pokládat za nekonečné pastviny.

 
Odeslat komentář k článku "Ptáci žerou a chladí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ptáci žerou a chladí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace